Privatlån

Har man som privatperson en någorlunda god kreditvärdighet kan man kvalificera sig för ett privatlån, vilket är ett lån utan säkerhet. Vilka villkor du får – till exempel vad gäller maxbelopp, ränta och avbetalningstid – kan påverkas av din kreditvärdighet. Olika låneföretag kan göra olika bedömningar, så det kan löna sig att jämföra villkor från många olika långivare istället för att bara automatiskt ansöka om ett privatlån hos den bank man använder för sina övriga bankärenden.

Jämfört med ett bolån som har en bostad som säkerhet brukar privatlån ha lägre lånetak, kortare återbetalningstid och högre effektiv ränta.

Eftersom ett privatlån är ett lån utan säkerhet brukar inte långivare bry sig om vad du ska använda lånet till. Det är din kreditvärdighet som spelar roll.

Privatlån hos storbanker brukar starta kring 20 000 kronor som lägre gräns och kan gå upp till flera hundra tusen kronor för den som kvalificerar sig. Det är till exempel inte helt ovanligt att personer som ska köpa en bostad använder ett privatlån för att finansiera hela eller delar av kontantinsatsen, det vill säga den del av köpeskillingen som inte kan täckas av ett bolån med bostaden som säkerhet.

Vill man låna mindre belopp som privatlån kan det vara knepigt att göra det hos storbanken, men det finns andra långivare som nischat sig på denna marknad och som erbjuder så kallade snabblån eller SMS-lån. (Storbanker är mer troliga att rekommendra kreditkort och kontokredit för mindre lånebehov.) Den effektiva räntan är ofta mycket hög för snabblån /SMS-lån så lusläs villkoren innan du accepterar något.

privatlån

Ett privatlån kan vanligen användas till vad du vill. Du kan t.ex. ta ett privatlån om du vill köpa en fin ny bil men det finns även speciella bil lån med säkerhet i bilen som du kan välja om du vill köpa en bil.

Pantbankslån

Att låna hos en pantbank är smidigt, men du måste ha något att lämna som säkerhet. Nu för tiden finns det inte bara klassiska pantbanker som man besöker i person, utan det går också att ordna pantbankslån över internet och skicka in säkerheten (panten) i enlighet med pantbankens instruktioner. Det behöver alltså inte finnas någon pantbank där du bor för at du ska kunna använda den här typen av lån.

Om du inte betalar tillbaka lånet i tid inträder en vänteperiod. Under denna vänteperiod kan du fortfarande få tillbaka panten genom att lösa lånet, men extra ränta måste betalas. När vänteperioden är över kommer pantbanken att sälja panten. Om det blir några pengar över när pantbanken är tagit det belopp du är skyldig dem ur köpeskillingen ska du få tillbaka mellanskillnaden.

  • Räkna med att du får låna max 80% av vad pantbanken anser är marknadsvärdet på föremålet du vill lämna som pant.
  • Kontrollera alltid den effektiva räntan innan du godkänner något.
  • Pantbankslån är vanligen korta. Den typiska lånetiden är 1-4 månader.
  • Pantbanker används vanligen för smålån, men har man något tillräckligt värdefullt fungerar de även för lite större lån, till exempel några hundra tusen kronor. Den nedre gränsen hos en pantbank brukar vara mycket låg.
  • Du behöver inte utnyttja hela låneutrymmet om du inte vill. Exempel: Ditt smycke värderas till 10 000 kronor och du erbjuds ett lån på 8 000 kronor. Du väljer att bara låna 2 000 kronor eftersom det är vad du behöver. Att hålla lånebeloppet nere ökar dina möjligheter att betala tillbaka lånet i tid och återfå ditt smycke. Om du inte betalar tillbaka i tid och pantbanken säljer ditt smycket har du rätt att få tillbaka mellanskillnaden.

Kreditkort

Ett kreditkort fungerar inte som ett vanligt lån, utan du får ett kreditutrymme godkänt i förväg och sedan väljer du när och hur mycket av det du vill använda. Du kan till exempel ha ett kreditutrymme på 30 000 kronor men välja att ändå bara använda det för små köp på några hundra kronor här och där.

Normalt börjar ränta debiteras på beloppet så snart du använder någon del av ditt kreditutrymme. Det finns dock kreditkort som fungerar annorlunda och där du får en “gratisperiod” där ingen ränta debiteras på skulden. Det kan till exempel vara så att du slipper betala ränta om du betalar hela skulden till fullo när du betalar nästa räkning, eller så har du 60 dagar på dig innan ränta börjar debiteras. Villkoren varierar, så det kan löna sig att jämför olika kreditkortserbjudanden.

Kreditkort har ofta en årsavgiftt, men å andra sidan brukar man få förmånder också, till exempel reseförsäkring, näthandelsförsäkring, poängklubb med mera.

Kontokredit

Med en kontokredit får du ett kreditutrymme beviljat i förväg och du använder sedan så lite eller mycket av beloppet som du vill. Kontrollera i förväg om du bara betalar ränta på eventuell skuld, eller om det tillkommer andra kostnader. Det är till exempel inte helt ovanlig att man betalar för att ha kreditutrymmet även när man inte använder det.

Billån med bilen som säkerhet

I Sverige är det vanligt att finansiera bilköp genom ett lån där bilen står som säkerhet för lånet. Vanligen får man låna maximalt 80% av bilens marknadsvärde. Långivare har vanligen krav som bilen måste uppfylla, till exempel vad gäller ålder och skick. Både marknadsvärdet och lånebeloppet kan behöva ligga över vissa nivåer för att den här typen av lån ska beviljas. Långivaren kommer att kräva att du håller bilen helförsäkrad, eftersom den är säkerhet för lånet.

Liknande lån existerar även för andra fordonsköp, till exempel lån för båtköp, lån för motorcykelköp och lån för att köpa snöskoter.