Daytrading innebär att man inte håller några positioner öppna över natt. Man öppnar och stänger alltså samtliga positioner under en och samma handelsdag.

daytrading sverige

Inom fältet daytrading finns det många olika strategier. Genomsamt för många daytraders är att de dras till tillgångar och situationer som innebär att det både finns hög likviditet och hög volatilitet. En vanlig strategi är att stänga positioner efter väldigt små kursförändringar, snarare än att hålla ut och hoppas på att kursen ska röra sig ännu mer i önskad riktning. Sedan kan man öppna en ny position, och snart stänga även den, och så vidare.

Daytrading förekommer på många olika marknader, men är vanligast på aktiemarknaden och valutamarknaden. Som nämnts ovan vill de flesta daytraders hålla sig till tillgångar som erbjuder hög likviditet. Om likviditeten inte är hög kan det vara svårt att lyckas stänga positionen i just det ögonblick man vill få den stängd. Det gäller ju som alltid att det måste finnas en villig köpare för att man ska kunna sälja av ett innehav.

Tre saker som är bra att skaffa sig om man vill bli en framgångsrik daytrader

Kunskap

Att kasta sig in i daytrading utan att först sätta sig in i hur marknader fungerar är inte något vi rekommenderar. Många framgångsrika daytraders som kontinuerligt går plus över lång tid är personer med djupa kunskaper om de marknader de agerar på.

Det kan kännas lockande att enbart lära sig om teknisk analys och strunta i allt annat, men det kan vara mycket svårt att korrekt tolka grafer och annan statistik om man inte har någon slags övergripande förståelse för marknaden.

Daytrading.com är en bra webbsida om du vill lära dig mer om daytrading. 

Självdisciplin

Det är lätt att dras med och bli emotionell när man ägnar sig åt investeringar och spekulation, och daytradingens snabba svängar och kortsiktighet gör det extra svårt att hålla huvudet kallt.

Hur fantastisk din strategi än är så kommer din handel inte att fungera på sikt om du frångår din strategi varje gång du ”har en bra magkänsla”. Att försöka jaga efter och kompensera för tidigare förluster genom att ta onödigt höga risker är ett annat bra recept på hur man snabbt får slut på pengar när man ägnar sig åt daytrading.

Det farliga är att emotionell handel kan fungera ypperligt under en tid – om man har tur. Då blir man stärkt i sin förvissning om att man har exceptionellt bra magkänsla och börjar släppa mer och mer på sin strategi.

daytrading online

Ett rejält startkapital – som du har råd att förlora

Använd inte pengar du inte har råd att förlora. Daytrading kommer med stora risker, och man bör se till att man har en rejäl hög pengar man har råd att förlora innan man sätter igång. Utan ett rejält startkapital får du svårt att klara dig igenom de smällar du högst troligen kommer att råka ut för längs vägen.

Att bara handla med pengar man har råd att förlora gör det också lite enklare att vara kallsinnig och logisk när man fattar sina beslut.

Vidare är det svårt att få till några signifikanta vinster på små kursrörelser om man inte kan gå in och köpa för stora belopp.