Anna Lovisa Wikström föddes i Vilhelmina församling år 1889 och blev så småningom känd över hela landet som sångerskan Lapp-Lisa. Hon var medlem i Frälsningsarmén från 1908 till sin död 1974, och var under åren 1912-1924 officer där. Hon sjöng huvudsakligen kristen musik och en av hennes mest kända nummer är ”Barnatro”.

Bakgrund

Anna Lovisa Wikström, som kallades Anna-Lisa, föddes den 8 oktober 1889 i Mark, en by som ligger ungefär tre och en halv mil nordväst om tätorten Vilhelmina och ingår i Vilhelmina kommun.

År 1904 var den då tonåriga Anna-Lisa nära att drunkna i samband med en båtfärd och lovade då Gud att ge sitt liv åt honom. År 1908 anslöt hon sig till Frälsningsarmén och blev frälst.

Karriär

År 1911 började Anna-Lisa Wikström utbilda sig till officer hos Frälsningsarmén. Hon fullgjorde sin utbildning och kom därefter att vara verksam som officer i tolv år, under vilka hon reste runt och höll möten och framförde andliga sånger till gitarr.

Efter tolv år som officer slutade hon eftersom hon gift sig med Johan ”Jonte” Öst i Hedemora i Dalarna. Äktenskapet hindrade henne dock inte från att fortsätta resta runt i både Sverige och övriga Norden för att hålla möten och uppträda med sin musik. Hon besökte även USA många gånger. År 1927 adopterade paret dottern Gun, och 1935 föddes dottern Siw.

Välkända låtar

Anna-Lisa ”Lapp-Lisa” Öst hade cirka 800 sånger på sin repertoar. Exempel på musik som hon framförde och som blev extra välkänd och förknippad med henne är ovan nämnda Barnatro, samt Lappflickan, Guldgrävarsången, Tänk en sådan vän som Jesus, och den skillingtrycksliknande visan I en sal på barnsjukhuset (även känd som I en sal på lasarettet).

Skivinspelningar

Anna-Lisa Öst hann under sin livstid göra 450 grammofoninspelningar. Hennes allra första skivinspelning gjordes i samband med att Svenska Journalen lanserade det egna skivmärket Tal och ton. Exakt när denna inspelning gjordes är oklart; vissa källor anger 1929 medan andra hävdar att den ska ha skett först år 1931.

När skivmärket Tal och ton stängdes ned år 1934 gick Anna-Lista Öst över till Sonata, ett skivmärke ägt av Sonora. Där kom hon att stanna i ungefär två decennier, och framåt slutet av 1940-talets fick hon sin egen etikett med sitt porträtt på. På 1950-talet började hon istället samarbeta med Cupol.

Hennes mest sålda grammofoninspelning är den med sången Barnatro, som blev en stor hit både i Sverige och internationellt och såldes i över 100 000 exemplar.

Radio & Teve

Anna-Lisa ”Lapp-Lisa” Öst var en flitig gäst i både radio och teve. Ett av de mest kända inslagen med henne sändes den 2 januari 1963 då hon var gäst hos Lennart Hyland i det enormt folkkära teveprogrammet Hylands hörna.

Död och eftermäle

Den 84 år gamla Anna-Lisa Öst avled i Hedemora den 27 april 1974, och hon är begravd på Norra Kyrkogården i Hedemora. Hennes död uppmärksammades bland musikvänner runt om i landet, och Stockholms musikklasser skickade fyra små buketter blåviol ”Till vår tant Barnatro”.

År 2001 öppnades ett museum över hennes gärning i födelsebyn Mark och där restes även en staty föreställande Lapp-Lisa utformad av konstnären Jörgen Nilsson. År 2013 flyddes både utställningen och statyn till centrum av tätorten Vilhelmina.

Frälsningsarmén bönekåta i Fatmomakke står fortfarande kvar och kan besökas i Fatmomakke; den bekostades av Anna-Lisa Öst och uppfördes år 1946.

Bibliografi (urval)

  • Lapp-Lisa (1944). ”Lapp-Lisa” berättar.. Hedemora.  Libris  3206270
  • Lapp-Lisa (1955). Lapp-Lisa sånger (Ny uppl.). Stockholm: Birgin.  Libris  1455212
  • Lapp-Lisa sjunger : andliga sånger ur den populära sångerskans repertoar : utg. för enskilt och offentligt gudstjänstbruk. Sundbyberg: Sv. Eduards musikförl. 1974. Libris 1717208

Den andra Lapp-Lisan

Artistnamnet Lapp-Lisa användes även av Lisa Thomasson-Bosiö (1878-1932), en samisk sångerska från jämtländska Myssjö. Hon var även känd som Näktergalen från Oviken.